Вариантът "Омикрон" има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст, каза началникът на Клиника по педиатрия в болница "Токуда" д-р Калин Лисички по bTV.

В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца, уточни д-р Лисички.

Като протичане заболяването започва с банална хрема - запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца", каза педиатърът.

Лекуването протича в зависимост от състоянието им - при възпаления антибиотик, в други случаи венозни инфузии, докато започнат да се хранят, уточни той.

По думите му друга особеност на този вариант е развитието на ларингит .

"Това заболяване обикновено започва доста драматично - нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза", обясни д-р Лисички.

"Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето и стане синкав - тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни - всичко това са алармиращи симптоми", посъветва лекарят