Една от най-предпочитаните закуски - баничката със сирене, масово се прави без сирене, а с имитиращи продукти. Изводът е от проучване на "Активни потребители". Авторите му нарекоха резултатите "печален рекорд". Оказва се, че в почти половината от тестваните 15 банички сиренето е изцяло заменено с имитиращи продукти. В четири се съдържа частично, а 3 от 15-те баници са с извара.

"От години се занимаваме с имитациите на млечни продукти и за първи път 100% от изследваните продукти не съдържат сирене", коментира пред bTV Сергей Иванов от "Активни потребители".

"Проблемът е паралелната търговия на хранителни стоки. Този имитиращ продукт, който се влага в баничките, обикновено не можете да го намерите в магазина. Той минава през складове на едро, през търговци на едро и с него се зареждат не само баничарниците, а и детски градини, училища и хотели", обясни той.

И припомни, че имитиращите продукти са един от най-сериозните проблеми в България.

"Както ние, така и почти всички лекарски организация, дори и някои производители, настояват за забрана за производството и продажбата им у нас. Такава забрана вече има в няколко европейски страни, както и в САЩ. В България обаче засега това се оказва загубена кауза", допълни Иванов.

През годините в изследванията си "Активни потребители" установяват, че между 10 и 30% от сиренето и кашкавала, които се продават на пазара у нас, са необявени имитиращи продукти.

"Официално у нас една четвърт от сиренето, което се провежда, е имитиращ продукт. Има обаче едно разминаване в статистиката. Губят се едни 10 000 тона внесено палмово масло. Ако се пресметне колко имитиращи продукти могат да се направят с него, се оказва, че половината от сиренето и кашкавалът се правят с имитиращ продукт", обясни още Иванов.

По думите му, ако в баничката се вложи истинско сирене, цената й би се увеличила с около 20 стотинки.

"Тровим децата си заради едни 20-30 стотинки отгоре", заключи Сергей Ивано