Това сподели виден калайджия, дошъл на пазара на булките в Старозагорско, цитиран от БГНЕС. За първи път калайджиите смениха традиционния си пазар на булки заради Националния празник 3 март, с който съвпадна и Тодоровден.

Днес стотина белосани и начервени млади момичета дойдоха в с. Могила край Стара Загора, за да се запознаят със своите избраници. По традиция калайджиите плащат за булките си и тази година цената е доста висока от 5 000 до 50 000 лв. Цената обикновено се определя от родителите на момичето.

Пазарът на булки е традиция сред калайджиите в България и се провежда на Тодоровден. Цели фамилии от всички краища на страната се събират на пазара, за да задомят дъщеря или син. Преди "пазара" девойките старателно са подготвени – намазани с крем, ярки червила и специални тоалети. Колкото по бяла е булката толкова по-скъпа е тя.

Друг от калайджиите заяви, че при търсенето на булка, трябва да е нещо качествено. "Да е красива, да се запознаем, да си заслужава цената. Около 45 000-50 000 лева, ако си заслужава", добави калайджията. "Но ако е нещо, което си заслужава. Иначе например ако се обичаме, те баща й и майка й няма да гледат много-много за парите, горе-долу ще се разберат там – 5000 лева – 10 000 лева, или 20 000 лева". "Ако пристане – 5000-10 000 лева", обясни видният калайджия.

"Братовчед ми взе сестра й. Взех й номера запознахме се и сега се разбираме какво ще правим – дали ще я дадат техните. Срещу 10-15 000 лева ще я дадат. Щом я искам, ще платят нашите. Кажете на Бойко Борисов да спре този закон да се продават жените, без пари да са. Това искам. Много хора бъркат в кесията, не знам", каза през усмивка един от участниците в "сватбения търг".