Пациентските организации взехме решение и сваляме своето доверие от управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев заради експериментиране с живота и здравето на пациентите, съобщи пред bTV Пенка Георгиева -  член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина.

"В момента Фондът, управлението на държавата, тръгва в посока белодробните трансплантации. Същото предупреждавахме преди една година за белодробните трансплантации. Онзи ден умряха трима пациенти, точно в Световния ден на донорството. Сега ще умрат три деца и трябва ли техните близки да отидат при премиера, и той да разпореди проверка, за да се види това безумие, тази безотговорност от страна на д-р Дечев. Аз лично съм го предупредила, това не е разговор зад гърба му", заяви Георгиева. 

Няма експертен потенциал в касата в момента, допълни тя. По думите й Общественият съвет не е удобен на лобистите и медицинските изделия.

"Когато има Обществен съвет, в него участва елитът на българското детско здравеопазване, той е изтласкан заедно с представители на медиите, на неправителствените организации, защото сме неудобни", каза Георгиева.

Според нея всеки директор в последните години си отива незнайно защо, когато има дете, нуждаещо се от трансплантация в чужбина.

"В момента имаме такова дете. То е на 3 години. Водещ професор, детски хирург, е дал положително становище за чужбина, но въпреки това националният консултант го спира. Този Обществен съвет е неудобен, аз съм неудобна в момента, защото съобщавам тези неща", заяви тя.

Фондът за лечение на деца влиза в НЗОК, за да се харчат средствата му по най-добрия начин, коментира междувременно по БНТ самият Дечо Дечев. Той допълни, че Общественият съвет към Фонда ще бъде премахнат, тъй като е съставен от хора без медицинска експертиза.

"Касата съществува, за да заплаща медицински потребности на всеки от нас, когато такава се появи", каза той и обясни, че предложените промени са път към целта му да се подобри контролът над Касата.

Увеличение ще има в проектобюджета за здраве, който днес беше приет от Надзорния съвет на Здравната каса. Заложено е увеличение с около 490 млн. лв.

Д-р Дечев повтори думите си, че има "организирани групи", чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разходи, като подобен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград. Той подчерта, че ще се стреми Касата да заплаща лекарствата с най-добро съотношение цена-ефект и допълни, че излишно скъпи лекарства са често брандирани като "иновативни", без да са задължително по-добре работещи.

По думите му някои пациентски организации са замесени в източването на НЗОК, като такива са онези, финансирани от фармачевтичните компании и онези, които лобират за налагане на нови, недоказани медицински продукти. Той подчерта, че не става дума за всички пациентски организации и отказа да назовава конкретни имена. Мерки срещу такива практики са вече заложени в проектомерките за 2019 г.

Дечев изрази мнението, че има нужда от разграничаване между болници, които работят с обществен ресурс и тези, които работят с частен.

Той заяви, че подкрепя идеята за децентрализиране на Касата, като по думите му моделът за децентрализация без повишаване на вноските за здраве е по-добрият, макар че не е съвършен.