Здравните власти карантинираха млада жена, приета в болница заради проблем с бъбреците. Объркването станало, след като медицинска сестра подала грешна информация, че жената е с положителен бърз тест за коронавирус, съобщи NOVA.

Случаят с 36-годишната жена от Горна Оряховица се е разиграл в Университетска болница "Св. Марина". Младата жена постъпва с висока температура и запушване на бъбреците. Диагностицирана е с антигенен тест и с PCR тест, че няма COVID-19 и може да постъпи, но въпреки това медицинска сестра от болницата подава в информационната система, че жената е с коронавирус и тя е карантинирана.

На 19 април Галина Николова получава силни болки в бъбреците. Лекари от местната болница я съветват да потърси специалисти, тъй като и друг път е имала подобни проблеми. Още на следващият ден тя е на преглед в плевенска болница и лекарите я съветват да постъпи за лечение. По процедура й правят задължителен антигенен тест за COVID-19.

"След 20 мин. чакане ми казаха, че тестът е нечист - съмнителен. Успях само да го снимам", разказва Николова.

От снимката се вижда ясно, че тестът е само с една черта. Тоест - отрицателен. Въпреки това Галина е пратена и на PCR тест.

"И той беше отрицателен", казва тя.

Жената подозира, че съмненията на медицинската сестра са породени от факта, че тя идва с висока температура заради бъбречната инфекция. "Не всеки с 39 градуса температура е с COVID-19. Гледаха ме като прокажена", допълва Николова.

В крайна сметка тя постъпва в друга болница. Докато лекува бъбреците си, получава обаждане.

"Казаха ми, че съм с положителен тест и съм поставена под карантина. Бях в пълен шок", разказва жената.

От болницата обясниха, че докладвали на РЗИ заради съмненията си в антигенния тест. И твърдят, че под контролната черта нещо се e появило.

"Като медицинска дефиниция няма такова нещо като съмнителен положителен тест. Но, получавайки се тестова черта няма как ние да кажем, че този тест е негативен. По-логично е да приемем този пациент като потенциално болен, защото нещо се появява", коментира д-р Валерия Рачева - завеждащ клинична лаборатория в УМБАЛ "Св. Марина".

След излизането на отрицателния PCR тест, от лечебното заведение оттеглили твърдението си, че жената е с COVID-19. Заради тромавата процедура обаче, Галина Николова се е водила шест дни под карантина. От болницата се извиниха.

"Смятам, че има недостатък в системата на РЗИ. Защо още на 23-ти след получен наш имейл не са свалили карантината?", запита Рачева.

От РЗИ-Плевен твърдят, че не са страна в този спор. Отговорността за поставяне или сваляне на карантина е на лабораторията и болницата.

Пациентката от Горна Оряховица иска само едно - да се знае, че има и други болести. Тя самата вече е прекарала COVID-19.