Патриарх Неофит отслужи днес в катедралата "Св. Александър Невски" панихида и благодарствен молебен за 141 години от Освобождението на България, съобщиха от Българската патриаршия.

"Като отслужихме последованията на трисагия и благодарствения молебен, и тази година в деня на Освобождението на България, заедно благодарихме на Бога за този велик Негов дар към всички нас и заедно се помолихме за упокой на душите на всички православни воини, отдали живота си за българската свобода и независимост. Връщаме се назад във времето, когато, в порива на свободния дух, нашите достойни и славни предци, подкрепяни от братя по вяра, успяха да увенчаят вековната борба на православния ни народ и да възстановят изгубените някога духовна и политическа българска свобода", е каза в словото си патриархът.

Негово светейшество заяви, че с благодарност и признателност днес православна България отново свежда глави в дълбок поклон пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои на нашата свобода, възкресявайки техните светли образи и свещено дело. В спомена за стореното от тях се вдъхновяваме за още по-всеотдайни усилия и всекидневен усърден труд, за оделотворяване на техните завети към поколенията и за още по-голям духовно-културен и държавно-творчески възход на скъпата ни Родина, каза Неофит.

"Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българската свобода! Нека Всемилостивият Бог благоволи и занапред към православния ни народ и към нашето земно отечество, за чието освобождение бяха положени толкова много усилия и бе пролята българска и братска кръв", каза българският патриарх.

Негово свейшество пожела още: "Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава, да пребъдват и се утвърждават в Божията любов, в християнската вяра и надежда, и всички ние заедно да принасяме изобилен плод на духовност, просвета и култура, като продължаваме да градим своето бъдеще върху положените от нашите предци здрави и дълговечни основи".

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! За много и благословени години, отправи благословение в словото си за Националния празник патриарх Неофит.