Светият синод на Българската православна църква прие решение относно посещението на папа Франциск у нас, съобщиха от Българската патриаршия. След като разгледа проектопрограмата за посещението на папа Франциск с постъпилите промени и след проведено гласуване, Светият синод единодушно реши - да се подготви и изпрати писмо отговор до Анселмо Гуидо Пекорари (апостолическия нунций в България), в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проектопрограма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да информираме, че Негово светейшество българският патриарх, заедно с членове на Светия синод, са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май 2019 г., както е предвидено в изпратената ни проектопрограма, информират от Синода.

Посещение на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно, се посочва в решението на Светия синод.

В него се казва, че "по всички останали точки от представената ни проектопрограма участието на представители на БПЦ-БП е невъзможно".

Относно предложението дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Светият синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Светия синод и на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Не се благославя клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас, се посочва в решението на Светия синод.