Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отбележи днес 75 години от рождението си, в уединение и молитва. Това се казва в съобщение от Българската патриаршия за 75-годишнина на българския патриарх Неофит.

"Светейшият патриарх се обръща към всички свои чеда, желаещи да го поздравят, да сторят това, като се помолят за здраве, мир и благопреуспяване на благочестивия ни народ, и призовава, предвидените средства за цветя и други подаръци, да бъдат преведени за благотворителни цели в дарителската сметка на Отдела "Милосърдие и благотворителност" при Софийската света митрополия или да бъде подпомогнат човек по избор, който е в неравностойно положение", се призовава в съобщението на Негово светейшество.

Дарителската сметка на Софийската митрополия е публикувана на интернет страницата на Българската патриаршия.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит.