Българският патриарх Неофит оглави пасхалната вечерня за Второто Възкресение Христово в митрополитската катедрала "Св. Неделя".

На празничната пасхална вечерня за Второ Възкресение (нарича се второ, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст за възкресението на Христос - бел. ред.) евангелието се повтаря на различни езици, за да може словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи.

С Второ Възкресение започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

В синодалния поздрав до миряните главният секретар на Светия Синод на БПЦ и мелнишки епископ Герасим каза:

"Възкръсна Христос и вече няма смърт. Възкръсна Христос и животът се възцари. Възкръсна Христос и цялото творение се радва. Пожелавам на всички мир и светлина в душите и сърцата, благодат и познаване на Господа".

Стотици посрещнаха Възкресение в катедралата "Свети Апостоли" във Враца

Хората в храма споделиха надеждите си:"Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог".

След края на богослужението Врачанският митрополит Григорий подари на всеки от присъстващите икона на Възкресение и червено яйце и поздрави с думите:

"Пожелавам на всички възкръсналият от мъртвите наш Господ и Спасител Исус Христос да изпълни с пасхална радост вашите сърца и да ви дарува с всяко благоденствие".

Снимка: БТА

На Великден хиляди вярващи се събраха на площад "Свети Александър Невски"

В празничното богослужение Негово светейшество Българският патриарх Неофит заяви:

"От този непресъхващ божествен извор черпим ние днес и прославяме подателя на живота, който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат. Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас. Христос Возкресе!".

Миряните посрещнаха радостната вест за Христовото Възкресение със свещ в ръка:

"Великият ден символизира обединението на цялото християнство".

"И се надявам за всички хора празникът да донесе много здраве, много мир по целия свят и много любов и всички хора да са заедно и да се разбират".