В полунощ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете евангелското четиво, което разказва за дивното и славно Христово възкресение, и възвести с поздрава: "Христос Воскресе" Пасхата Господня.

След това започна Златоустовата св. литургия, която приключи в ранните часове на Възкресение Христово. В утрешния ден патриарх Неофит ще възглави празничната пасхална вечерня в катедралния храм "Св. Неделя".

Снимка: АР/БТА

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който за 15-а поредна година беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Снимка: АР/БТА

По традиция патриархът дава от своята свещ да си запали неговата най-знатният човек в държавата. Снощи това бе президента Румен Радев.

Снимка: БТА

Точно в полунощ Светейшият патриарх поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ, прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

Снимка: АР/БТА

След това патриарх Неофит оправи своето Пасхално приветствие към българския народ. "В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо немопрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите", каза българският патриарх.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстваха президентът Румен Радев, Симен Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, директорът на Дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея.

Снимка: БТА