Християнският свят чества раждането на Божия син във Витлеем. Тържествена рождественска света литургия отслужи българският патриарх Неофит в катедралния храм "Св. Александър Невски".

Заедно с него съслужиха Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и др. духовници.

Още снимки вижте тук>>>

Тази Коледа посрещаме нетрадиционно в условията на COVID. Но както и на Великден, всички храмове останаха отворени за миряните. Доста хора дойдоха и в катедралния храм, но те бяха с маски, а храмът се дезинфекцираше.

Днес е денят на Христовото рождение, денят в който Божият син се родил във Витлеем, а в небесата се чули ангелските песни "Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение".

Снимка: БТА

В Патриаршеското и Синодално послание, което прочете главният секретар на Светия Синод епископ Герасим, архиереите честитиха празника на всички българи, които живеят в родината и извън нея.

"В дните и месеците на нови и тежки изпитания, които заедно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството...Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!", пожела епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Тържествени литургии тази сутрин бяха отслужени във всички храмове на страната, а миряните се помолиха за най-вече за здраве.

Мнозина останаха по домовете си, но православната ни църква многократно призова православните българи да отправят молитвите си от домовете си, като това няма да намали тяхната сила.

Снимка: БТА