Пътната полиция започва нова акция - този път за мястото, на което мотористите слагат регистрационните си табели. Те ще бъдат снимани в гръб, за да се вижда кой с какъв номер кара.

Глобата за неправилно поставен номер е до 300 лева, водач може да остане без книжка за половина година. Акцията започва от утре и е обвързана със старта на мотосезона. Ще продължи до другата сряда.

От Пътна полиция обясниха още, че напоследък мотористи ползват номера на друго превозно средство. Това се случвало и при коли, които не са регистрирани. Това обаче е престъпление и в този случай наказанието може да е до една година затвор.

Миналото лято имало доста такива нарушения, както и задържани за 24 часа. Само от началото на годината инцидентите с мотоциклетисти са причинили смъртта на двама души. 

Патрулите на КАТ ще бъдат разположени по любимите маршрути на мотоциклетистите, за да може те да имат едно на ум когато карат. От "Пътна полиция" дадоха и пример - миналата година моторист е засечен да кара по магистрала "Тракия" с 229 км/ч, след което той е бил глобен.

Снимка: Пътна полиция

"Ще се следи основно за притежаваната правоспособност, дали притежават свидетелство за категорията, която управляват. Наличието на регистрационни табели - дали са поставани на обозначените за това места. Санкциите за това са много сериозни. За табела, която не е на обозначеното място е предвидено наказание до 6 месеца без право да се управлява МПС. Глобата е 300 лв.", каза гл. инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".