От днес до 7 април у нас ще се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и аналогични действия ще има на територията на цяла Европа. Това съобщиха от МВР.

Вече е създадена организация и са установени местата, на които ще се извършват проверки - те са съобразени с трафика и наситеността на ПТП-та.

Целта на операция като тази е да се обърне внимание на факта, че скоростта е една от основните причини за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия с най-много жертви и ранени.

Освен това, от 6 часа на 2 април до 6 часа на 3 април ще се проведе аналогична операция "24 часа скорост", при която в рамките на едно денонощие ще има изключително интензивни проверки за скорост. Всички служители на "Пътна полиция", които работят с техническите средства, ще бъдат ангажирани с това за този период от време основно и само да установяват подобни нарушения".

За сравнение, през миналата подобна операция, която се проведе в началото на август месец миналата година, има установени повече от 28 хил. такива нарушения, като 24 от тях са с мобилни камери, а само 4 са със стационарни камери, съобщи на брифинг инспектор Георгиев от "Пътна полиция".