Призоваваме абитуриентите да мислят за собствената си безопасност. Това каза инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция" към Национална полиция по време на брифинг за предприетите мерки във връзка с предстоящите абитуриентски балове.

"Най-вече акцентирам върху това младежите в момент на еуфория да не се показват така демонстративно през прозорци и люкове, за да могат да предотвратят пътно-транспортни произшествия. Абитуриентите в цялата страна ще празнуват по различно време, затова нашите ангажименти няма да приключат с тези предстоящи 3-4 дни", обясни тя.

"Препоръчвам на тези, които ще превозват абитуриенти, да бъдат внимателни и да се съобразяват с въведените ограничения и маркировка. Да не забравят, че има видеосистеми за наблюдение и контрол", каза още Ботева.

"Там, където има колони от абитуриенти, ще бъдат подпомагани. При необходимост ще бъде подпомогнато движението, така че колоните да се изнесат и да освободят кръстовището. Нека шофьорите да бъдат толерантни", допълни тя.

"За 2018 година по време на абитуриентските балове са установени повече от 400 нарушения на водачи, които са превозвали абитуриенти и на пътници. В повече от 200 случаи става дума за неизползване на обезопасителен колан. Повече от 610 са мерките, които са предприети спрямо нарушителите. От 24 до 27 май миналата година са настъпили 64 ПТП, при които има трима загинали и 84 ранени. Призовавам всички тъй като празниците, които предстоят, са свързани с множество пътувания, нека не забравяме, че не сме сами на пътя", каза още Ботева.