На пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обясни, че спестените пари от зимното поддържане са 15,5 млн. лв. при предвидени 60 млн. лв.

"За бюджета на АПИ това е "най-евтината" зима от 10 години, благодарение на мекото време", коментира тя, цитирана от БТА.

16 млн. лв. ще бъдат вложени от АПИ в предстоящите ремонти.
От средствата на пътната агенция за превантивните ремонти 6 млн. лева ще се използват през април, а през май - 10 млн. лв.

Приоритетно се "изкърпват" най-натоварените направления - магистралите, пътищата първи и втори клас.

Целта е до средата на юни - преди началото на активния туристически сезон, да приключат ремонтите на най-натоварените направления към морските и планинските курорти.

Общо наложените глоби на пътно-поддържащите фирми за зимния сезон са 100 776 лв. с ДДС.

Терзиева каза още, че през новия строителен сезон за 1500 км републиканска пътна мрежа ще продължи или ще започне рехабилитацията.

По различни европейски програми се ремонтират около 150 км, по "Транзитни пътища 5" продължава рехабилитацията на около 500 км, в края на лятото ще започнат ремонтите на около 50 км от старите участъци на магистрала "Тракия" и ще стартира ремонт на още 220 км.

Министърът напомни, че по публичната инвестиционна програма на правителството са отделени 50 млн. лв., като тази година ще бъдат завършени ремонтите на около 270 км втори и трети клас занемарени пътища.

"Нямаме намерение да изоставаме политиката по строителството на "Хемус", всичко е въпрос на бюджетни средства",
каза Терзиева.

Председателят на УС на АПИ инж.Стефан Чайков заяви, че ТИР-овете ще се движат по магистралите при предстоящите празници в съответствие със заповед на пътната агенция от тази година.

Основният аргумент на агенцията е, че подобно ограничение по магистралите увеличава аварийността по пътищата втори и трети клас, защото ТИР-овете търсят вариант да минат по друг клас пътища.

Над 500 000 българи се очаква да пътуват за Великден.