Причината - да се избегне манипулация или друг човек да се представи с този документ. Това заяви Мария Костадинова - началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР, цитирана от БТА.

Изявлението й е по повод молбата на Районното мюфтийство в Смолян до Областната дирекция на МВР в Смолян, в която се иска мюсюлманките да се снимат за лични документи със забрадки.

Костадинова отбеляза, че не може да се каже, че е преминало натоварването с издаването на новите документи за самоличност, но от МВР са създали необходимата организация за това да няма много чакащи.

МВР има възможност и с мобилни станции да обслужва на място организации, институции и фирми при заявено от тях желание. Изискването е за нови документи да има поне 80-90 души. Вече по тази схема са обслужени домове за възрастни хора, съдилища, прокуратури и други, поясни Костадинова.

На място се прави всичко, включително връчването на документите. В протокола за окончателно приемане на система за новите паспорти ще има забележки към фирмата, която доставя и обслужва техниката, уточни Костадинова.