Пристигна първият ТИР с предпазни средства за България от Турция. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на ГКПП "Капитан Андреево".

Помощта от Турция бе договорена след среща на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара миналата седмица.

"Това е първият камион от доставката, която очакваме. Още един такъв камион очакваме да дойде по обяд. Това е договорената от премиера доставка от Турция. В част от кашоните има предпазни очила, които ще бъдат раздадени на хората по първа линия. Има предпазни костюми и маски", посочи зам.-министърът.

"Общо от двата камиона, които пристигат днес в България, има 50 000 маски, 100 000 костюма и 100 000 очила. Тези предпазни средства ще отидат в склад в София, от където ще ги получат регионалните здравни власти. До седмица всяка точка на страната ще бъде задоволена с такива средства. Те са предназначени за всички хора, които са на първа линия - хората на "Гранична полиция", митниците, НАП, социалните служби и др. Тази доставка ще стигне за един месец. През това време се надяваме правителството, активно работейки по този въпрос, да може да достави още предпазни средства", каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Камионът в момента се намира на ГКПП "Капитан Андреево". Товарът ще бъде претоварен на друг камион и ще замине за София, откъдето предпазните средства ще бъдат разпределени за болници в страната.

Снимка: bTV

Междувременно стана ясно, че 6 медицински сестри от Клиниката по белодробни болести в София са депозирали оставки и се готвят днес да напуснат работа заради липсата на предпазни условия, докато лекуват евентуални заразени с коронавирус. Лекарите в болницата засега остават да извършват задълженията си, но в страх, тъй като изобщо не са подготвени за бурно развиващата се ситуация.

В болницата вече са докарани нови 6 броя защитни облекла, до обяд се очакват още 10.

В тази болница през изминалата нощ са приети осем души, близки на установените с коронавирус в "Пирогов" - контактни лица, които още не са тествани. Пробите ще бъдат взети днес.

"Изправени сме пред тежка ситуация. При свършен факт разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане. Искрено съжалявам. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Без разяснения. Чувстваме се притиснати и поставени пред свършен факт", заяви пред Нова ТВ старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.

"Не съм готова да работя при тези условия. 6 медицински сестри имат написани заявления за напускане и са на моето бюро. И напускаме", добави старшата сестра.

"Има и емоционален елемент, ние просто не сме готови да жертваме живота си. Имаме и семейства, страхуваме се и за тях. Проблемът със защитните облекла вероятно ще се реши. Ние не сме готови и не искаме да подлагаме семействата си на риск. Ние сме контактни с тях и ако пробите са положителни ще се наложи да останем под карантина 14 дни", казва Мариана Стоименова.

"А нямаме условия да останем затворени тук. Къде ще останем, къде ще спим? Все пак сме жени", добави нейна колежка.

"В момента в болницата разполагаме с едва 5 облекла, 5 очила и носим масчици", каза притеснено и друга медицинска сестра, която е била нощна смяна с доктор Иванов и заедно са приели въпросните 8 контактни лица на заразени с коронавирус, които още не са тествани.

Днес се очаква в медицинското заведение да пристигнат още 10 облекла. "Защитните облекла ще бъдат осигурени към 14:30 часа. Надявам се това, което са дали като обещание, да бъде изпълнено", каза д-р Радостина Чернева след среща с ръководството на болницата.

Едно защитно облекло обаче може да се ползва от един човек и въпросните ще стигнат само за 24 часа.

У медиците в "Света София" има и друго притеснение - изобщо не са запознати как трябва да действат в настоящата обстановка. Дори не знаят кой и как ще прави тестовете на приетите в болницата контактни лица на установено болните с коронавирус. "Вероятно ние ще трябва да им вземаме секрет - с наличните предпазни мерки, с които разполагаме", добави доктор Чернева. Тя знае, че в болницата са шест контактни лица на болните от коронавирус в "Пирогов".

"Аз съм довечера нощна смяна и не съм сигурна дали за мен ще има работно облекло. Но аз съм принудена да си изпълнявам характеристиката на лекар. Не мога да откажа да дойда на работа. Но при положение, че нямам такова обликло, явно съм застрашена", обяви друга лекарка от белодробната клиника.