Оправен е покривът, фасадните части и етажът, на който се намира музея. Други части не са пипани, защото има опасност къщата да падне. Това обясни собственикът на имота Васил Панчев пред bTV.


"Ще се радвам, ако къщата вземе своето достойно място като паметник на културата, нека да си остане собственост на държавата", каза още собственикът. Той обясни, че е искал да дари къщата, но предишният собственик отказал да свали ипотеката.

"Има добра воля къща на Яворов да бъде върната на държавата и това нещо вероятно ще стане на предстоящия търг", каза и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

"Водил съм разговори с министъра на културата, който от своя страна е разговарял с премиера и финансовия министър. Имам уверението, че това ще случи. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е склонна тази покупка да стане и през общината, защото в случая е важно да се защити общественият интерес", посочи още Атанас Капралов.

Домът на българския поет и революционер Пейо Яворов отново е обявен на търг. Къщата е паметник на културата, но е и частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици.

Къщата е оценена на 1 млн. 285 хил. лева това е цената за търга който ще се проведе от 26 август до 26 септември.