Навръх Стефановден първият български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" се отправи на историческо плаване до остров Ливингстън, Антарктида, за да подпомогне проучванията на 31-ата българска антарктическа експедиция.

Вижте снимки

Церемонията по изпращането започна в 13:30 часа на пасажерския терминал на Морската гара във Варна. Половин час по-късно плавателният съд вдигна котва, поемайки към единствения изход от вътрешноконтиненталното Черно море - Босфора, където се очаква да достигне ден по-късно.

"Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии - който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент", каза за мисията на кораба проф. Христо Пимпирев, който ще ръководи и тазгодишната експедиция.

Снимка: Скрийншот/БНТ

През първата седмица на плаването си "Св. св. Кирил и Методий" ще премине през Босфора, Мраморно море и Дарданелите, ще навлезе в Егейско море, ще заобиколи гръцкия полуостров Пелопонес и навлизайки в Средиземно море, ще достигне до испанското пристанище Картахена, където е една от междинните му спирки. Преди да акостира в Испания, екипажът ще посрещне новата 2023 година в открито море.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването в двете посоки да продължи общо около 130 дни, като около 40 дни ще отнеме само достигането до остров Ливингстън 

Снимка: ВМА

Част от екипажа е и лекар от Военномедицинска академия (ВМА) - старши лейтенант д-р Петко Гинев, тъй като в момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователския кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа на лабораторията, съобщиха от лечебното заведение.

Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство до момента в живота му. А двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

Снимка: ВМА

Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. А в главата ми Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога като реална възможност да стъпя на нея, споделя медикът.

Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика - най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът.