Всяко поколение и всеки от нас води своята битка за България. Понякога шумно, понякога тихо. Невинаги заедно, често сами. На всеки от нас се пада дял от съдбата на България, дори когато е далеч или когато нуждата го е прогонила от Родината. Но успехът зависи, както казва Апостолът, "от дружните наши усилия". С тези думи президентът Румен Радев изпраща своето послание към българите по случай навършването на 148 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента блянът за чистата и свята република никога не умира: "Това е идеал, може би непостижим, но вдъхновяващ и пътеводен. Той е спасителната нишка към изхода от всяка безизходица. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за победата над унинието и примирението".

В своето послание Румен Радев посочва, че от век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го превръща в символ на възрожденската ни мечта за свободна и независима, но и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни винаги да се стремим, но често я предаваме, забравяме и за нея рядко сме достойни, заявява държавният глава. "Онази извисена България, която съкрушава нашественици, помага на слабите, равнява се с културните върхове на света, но която - уви! - често се примирява с беззаконието и се поддава на унинието", посочва той.

Президентът напомня, че на скръбната годишнина от смъртта на Васил Левски не се събираме, за да склоним глави, а за да ги изправим. "Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че "интригата спира хода на народната работа".", заявява държавният глава.

Цитирайки вечните думи на Апостола "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние го обръщаме", Румен Радев подчертава силата и жизнената важност на единството за българския народ. "Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши усилия, да обърнем времето", посочва президентът.

Румен Радев напомня за признанието на Апостола в предсмъртната му изповед - че някога е напуснал манастира с призванието да изпълнява друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното Отечество. "Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, онзи българин от Карлово, който събуди народа и ни води и днес в трудните битки за свобода и достойнство. За чиста и свята Република", посочва още държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата в София по повод 148-годишнината от гибелта му.

Вицепрезидентът каза пред журналисти, че 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен. Свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната ни свобода, доколко сме силни, доколко народното дело е преди всичко, доколко сме допуснали достойни българи да ни управляват, така че да бъдем равни с европейските народи, каза Илияна Йотова. По думите й има още много какво да желаем в тази посока и още много да работим. Сега всеки от нас трябва да направи тази своя равносметка, живеем във време, което много зависи от това накъде и как ще тръгне България, каза още вицепрезидентът.

Премиерът Бойко Борисов почете паметта на Апостола на свободата с пост във Фейсбук.

""Дела трябват, а не думи." Поклон!", написа министър-председателят, цитирайки безсмъртното послание на Васил Иванов Кунчев.