Общият брой на линейките по две от обособените позиции по обществена поръчка за спешна медицинска помощ и за интензивни медицински грижи е 280, заяви пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев. Той информира, че обществената поръчка е приключила и има класиран победител, с който утре трябва да бъде сключен договор на стойност 38 300 000 лв.

По-рано днес Ананиев и регионалният министър Петя Аврамова подписаха договора за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната по оперативна програма "Региони в растеж". 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по оперативната програма.

Идеята е до края на годината да пристигнат първите линейки по двете обособени позиции от поръчката. За другите две обособени позиции - за високо проходимите линейки, на първия етап е нямало кандидати и поръчката е била пусната отново в началото на октомври, напомни министърът. На 20 ноември ще бъдат отворени офертите за покупка на 120 високопроходими линейки. 

До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лева.

Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.

По последната дейност, свързана със строително-монтажните работи на 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ, министърът съобщи, че след като бъде готов съответният инвестиционен проект, ще бъде обявена обществената поръчка.

Ананиев съобщи още, че новата Агенция за медицински надзор ще работи на базата на функциите на Изпълнителната агенция "Медицински одит" и на Агенцията по трансплантация. Той отхвърли съмненията за увеличаване на администрацията в системата.

Това, което искаме да постигнем, е да създадем по-добра организация, по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и работа са много близки, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите, и от гледна точка на медицинския одит, изтъкна Ананиев.

Функциите на новата агенция ще бъдат уредени със закон, проектът за който вече е готов.

Не виждам защо да я наричаме мегаагенция. Тя е нормална агенция, всъщност вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват, каза министърът, като допълни, че става дума както за административните, така и за контролните функции.