За първи път от месеци насам, днес можем да седнем в заведение. Ресторантите, кафенетата и баровете отварят градините и терасите си, но при строги правила срещу пандемията. Здравните власти заедно с Агенцията по храните започнаха масови проверки дали се спазват разпоредбите.

Проверките на заведения по столичния булевард "Витоша" започнаха още от сутринта.

Вижте снимки >>

Екипи на РЗИ и Агенцията по храните провериха дали се спазват противоепидемичните мерки - отстояние между масите, предпазни средства за обслужващия персонал и наличието на дезаинфектанти. Масите столовете и вратите трябва да бъдат почиствани след всеки посетител. Освен пространствата, в които се посрещат клиенти, експертите проверяваха и кухните, в които се приготвя храната.

След близо 2 месеца прекъсване с предпазни маски и дезинфектант някои от заведенията посрещнаха първите си клиенти, предаде Нова телевизия.

Заведение на бул. "Витоша" в София

Снимка: БТА

С най-нетърпеливите влязоха и проверяващите, за да видят дали се спазват мерките срещу заразата. И нарушенията не закъсняха. В едно от заведенията помещението за клиенти беше закрито, а някои клиенти пушиха. Александър Петров от РЗИ обясни, че по време на проверката съоръженията са били затворени. По думите му каквато и да е категоризацията на обекта, те трябва да са отворени.

Тогава от заведението се питат как да работят, когато времето е студено и навън вали.

Снимка: БТА

"То е категоризирано като лятна градина, всички страни се отварят, ако проверката е в петък няма да има нарушение, ако проверката е днес, когато има дъжд - има - нали разбирате, че няма как да ги отворим, защото нито хората, нито обзавеждането ще оцелее на дъжд", коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

Заведение на бул. "Витоша" в София

Снимка: БТА

В друго заведение това също се оказа проблем, но нямаше глоба, защото нямаше и клиенти. А в обектите не се допускат повече от 4 -ма души на маса, или членовете на едно семейство, а разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра.

Заведение в Бургас

Снимка: БТА

С тези мерки обаче собствениците на заведения не знаят докога ще могат да издържат финансово.

Заведение в Благоевград

Снимка: БТА

"Това е много скъп вариант за всички, за целия бизнес, тъй като се работи на 10 % от капацитета на търговския обект, а разходите са на 100%. Доста собственици на такива обекти не са отворили няма и да отворят. Нашите членове казват, че са по-близко до протест, отколкото до отваряне на заведенията", коментира Ричард Алибегов.

Заведение в Благоевград

Снимка: БТА