Първата солна стая отвори врати в Кюстендил. Тя се намира в Специализираната болница за рехабилитация. Лекари казаха, че интересът на пациенти към солната терапия нараства с всеки изминал ден, предаде БНТ.

Солната стая е оборудвана с модерна апаратура, която точно дозира разпрашаването на медицинската сол в помещението. Този вид терапия прочиства дихателните пътища от замърсители, прах и други алергени, стопира възпаления в дихателните пътища, облекчава синузит, кашлица, хреми и повтарящи се вирусни инфекции.

"Посредством вдишването на тази разпрашена сол, микронизирани частици, първо те действат отводняващо и от друга страна повишава имунитета", обясни директорът на болницата д-р Живко Неделчев.

Станислава Милчева е майка на две малки деца, които често боледуват. Затова решила да приложи на децата си терапията.

"Кашлицата намалява, сополите спряха вече. Важното е, че не тъпчем и не тровим децата с лекарства, това е най-големия плюс, освен че има подобрение на симптомите", заяви тя.

Минимум 10 солни процедури трябва да направи пациент, за да има положителен ефект върху организма. Престоят в солната стая е от 20 до 40 минути, като най забавно е за децата, които докато се лекуват, играят сякаш са на морския бряг.