В момента различните формации преговарят за коалиции. Резултатът на ГЕРБ не пада толкова, колкото този на "Има такъв народ" се вдига. Ако резултатите останат такива, партиите на промяната пак няма да имат достатъчно гласове, че само те да съставят правителство. Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли същите шест формации, които бяха част и от 45-ото Народно събрание. Това коментира пред Нова тв социологът Първан Симеонов, след като "Галъп интернешънъл" пусна информацията си от последното допитване. То е проведено "лице в лице" с таблети в периода между 7 и 14 май сред 812 пълнолетни българи.

"Ако има избори за трети път, ми се струва, че някоя от партиите и формациите, ще получи наказателен вот", каза още Симеонов.

Според него се очаква този път привържениците на БСП да гласуват, което не се случи на 4 април заради коронавируса.

"Ние въобще не знаем кой с кого да се събере. Ако националистическите формации се съберат, ще можем с голяма доза сигурност да кажем, че ще влязат. БСП остава на трето място. Ако резултатите не се променят, партиите на промяната, отново няма да имат достатъчно гласове за съставяне на правителство", добави той.

Според Симеонов, ако се стигне до трети избори, това ще подразни гражданите.

"Големият проблем е дали протестните партии ще разпознаят БСП като статукво или като партньор", смята той.

Симеонов смята, че ситуацията е непредвидима. "България отдавна, всъщност никога не е била в такава ситуация. На последните избори около половин милион българи са решили в последния момент за кого ще гласуват. Поне засега е логично и добро за ГЕРБ да остане малко в опозиция. По този начин ГЕРБ може да стане нормална партия", каза той.

"В България правителството обикновено не се харесва от 60-70% от хората. Големият проблем е партиите да действат заедно. В миналото Народно събрание видяхме, че сега не могат. Президентът сега показва как могат", допълни Симеонов.

"В чужбина обикновено гласуват за нови протестни формации и за ДПС. Сега ще пораснат секциите във Великобритания, Канада, САЩ и Турция", завърши той.