След като вече разговаря с премиера Стефан Янев и още трима служебни министри, днес американският посланик Херо Мустафа продължава срещите си с представителите на новата власт. Дипломат номер 1 на САЩ направи визити до министерствата на финансите и здравеопазването, като силно впечатление направи и посещението в НАП - първо за американски представител от толкова висок ранг.

Финансовият министър Асен Василев е запознал днес посланик Мустафа със своите приоритети като министър на финансите в служебния кабинет, свързани с преодоляване на последиците върху икономиката и гражданите, причинени от пандемията, повишаване на събираемостта на приходите, прозрачност и публичност на държавните разходи и подпомагане на икономическата активност.

На срещата е била потвърдена ангажираността за продължаване на информационния обмен, сътрудничеството и взаимодействието в борбата с финансовите и валутни нарушения, и съвместните усилия за укрепване на бизнес климата в България, пише в съобщението.

Министър Василев акцентирал по време на срещата върху ключовите за България приоритети в двустранните отношения със САЩ, сред които е подкрепата за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, задълбочаването на стратегическото партньорство и възможността за привличане на инвестиции. Двамата отново са потвърдили важността на открития и прозрачен диалог.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров също е провел среща с посланика на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа. Поводът за това е пристигането на дарение от Офиса за военно сътрудничество за Националния център по заразни и паразитни болести. Дарението се състои в консумативи за извършване на PCR тестове.

Д-р Кацаров изрази благодарност към посланик Мустафа и нейния екип за предоставеното дарение от американска страна. Двамата откроиха предизвикателствата, пред които са изправени държавите в продължаващата вече повече от година и половина пандемия, породена от COVID-19.

Министър Кацаров запозна посланик Мустафа с приоритетите си като министър на здравеопазването. Той подчерта, че вниманието му ще бъде насочено към увеличаване на обхвата на ваксинация в страната като целта е приоритетно да бъдат ваксинирани най-застрашените граждани-лицата над 60 години.

Д-р Кацаров посочи, че едва 17,5% от българските граждани над 60 години са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19.

"Това е и възрастовата група, която боледува най-тежко", обясни министърът на здравеопазването.

"Средната възраст на починалите български граждани , при които е установена коронавирусна инфекция, е 72 години", стана ясно още от думите на д-р Кацаров.

Той каза още, че Министерство на здравеопазването е създало организация за имунизиране на трудноподвижните лица и живеещите в труднодостъпни райони.

На свой ред посланик Мустафа постави въпроса за Плана за възстановяване и устойчивост в областите от компетенциите на Министерство на здравеопазването. Д-р Кацаров посочи, че предстои той да бъде коригиран в посока електронно здравеопазване, дигитализация и внедряване на нови технологии.

В заключение, министър Кацаров и посланик Мустафа изразиха надежда за задълбочаване на сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на заболяванията.

Първият американски дипломат вече се срещна с трима служебни министри - с министъра на отбраната Георги Панайотов, с министъра на външните работи Светлан Стоев и министърът на икономиката Кирил Петков.

Още в края на миналата седмица служебният министър-председател Стефан Янев прие на среща посланика на САЩ в България Херо Мустафа.