Характерният за държавите в Западна Европа лайфстайл, при който хората посещават заведения и срещат приятели веднага след работния си ден е тактиката, на която ще разчитат затворените нощни клубове. Традиционните партита на закрито в клубове едва ли са възможни по-рано от следващата есен, а дотогава те могат да работят като кафенета и ресторанти. Анализът и прогнозата е на Мартин Михайлов, управител на едни от най-посещаваните столични клубове и любими места за нощни забавления, който разказа повече за предизвикателствата пред бранша в предаването "Матине" на Dir.bg.

Дискотека на обяд - възможно ли е?

Въпросът дойде на дневен ред преди дни, когато излезе новината, че нощните заведения са намерили начин да заобиколят заповедта на здравното министерство да затворят врати до 12 ноември, а според прогнозите - и трайно. Вместо да работят нощем, клубовете решиха да приемат посетителите си денем. Това автоматично не означава, че ще ходим на дискотека на обяд във варианта, в който познаваме това преживяване, обясняват от бранша.

"Клубовете са с 24-часово работно време и не е задължително да работят изцяло само нощно време. Ние опитваме и правим много дневни събития - предимно следобедни. Правим театри, представяме книги. Всеки един от клубовете може сам да реши как да оползотвори помещенията и локацията си и през деня. Това автоматично не означава, че нощните купони ще се преместят през деня, в обедните часове. Не, че е невъзможно - например бил съм в Берлин, където има такъв тип партита, но тук парти в този смисъл на думата е забранено по сегашните изисквания."

В момента повечето клубове чертаят планове как да се преориентират, за да отворят врати и през деня и да не фалират. През деня баровете могат да работят в условията на ресторанти и кафенета, при спазване на отстояние между столовете, а не само между масите и при изискването от 6 души на маса.

"По този начин капацитетът на един бар става много по-различен, защото вече не може да се оползотворяват празните пространства за правостоящи. Който направи нощен купон по същия начин, както го е правил преди, е в нарушение. Трябва да докаже капацитета си със седящи места и ако може да осигури хората да седят по тези места, без да се смесват на големи групи, няма проблем да работи.", казва Мартин Михайлов.

Социализация по време на изолацията

Браншът се надява новият подход да се окаже печеливш и излизането веднага след офиса да се превърне във вариант на социализация и на българите така, както е популярно на Запад.

"Има страни, в които това е практика - хората излизат директно след работа, прибират се рано и ние можем да търсим такава аудитория. Бяхме много неориентирани през май в края на изолацията, но сега всеки е по-наясно къде би се чувствал добре, когато излезе от вкъщи. Да не го наричаме парти, а събиране в заведение. В крайна сметка баровете и ресторантите винаги са били освен места за консумиране и места за социализация. В условията на предишната изолация и това, което сега настъпва е ясно, че хората имаме нужда от лични срещи, защото всичко това, което ни се случваше онлайн, не ни хареса и ни тласка повече към лични контакти."

Кога пак ще "отиваме на купон"?

Реалистичната прогноза е, че партито във вида, в който го познаваме, ще бъде възможно другото лято на открито.

"Тогава хората ще са по-претръпнали и запознати, вероятно ще е открит медикамент, който да олекоти протичането на коронавирус. И другата есен се надяваме да започнем да се връщаме към познатите си формати и на закрито, в клубовете."

Вижте целия разговор с Мартин Михайлов в "Матине"