За целта е необходимо решение на общото събрание на етажните собственици, искане за техническа проверка на съответната сграда и заявление за термовизионното сканиране до "Топлофикация София".

Пилотният проект с Националната асоциация на домоуправителите в Република България (НАДРБ) започна с демонстрация в 10 етажна сграда на бул. "Самоков" в квартал Изток, съобщи БТА. 

Термовизионната камера заснема сградите отвън, като на снимките ясно личи къде от фасадата има най-голямо излъчване на топлина и съответно изолацията е неефективна. Тези места са оцветени в ярко жълто и "греят", докато местата, където няма топлинно излъчване или то е съвсем слабо са оцветени в тъмно-виолетово.

Дистанционно може да се установи къде има включени отоплителни тела, както и дали те са свързани с вътрешната отоплителна инсталация. Чрез термовизионното обследване се показва от къде и как "изтича" топлината в жилищна сграда, къде е нужна изолация и доколко качествена е съществуващата, посочват от дружеството.

Данните от камерата ще помогнат и при засичането на нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградите и могат да послужат като основание при проверки в рамките на етажната собственост.

Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София" коментира, че нерегламентирано ползване на топлинна енергия в сградата е сериозен проблем, защото оказва най-голямо влияние върху ръста на сметките. След проверката с термовизионна камера, на базата на снимките, представителите на етажната собственост могат да поискат и проверка на място в съответните жилища с демонтирани радиатори, смята Цветанов.

Абонатите на "Топлофикация София", които биха искали да се възползват от технически екип и обследване с термовизионна камера могат да получат повече информация на телефон тел. 958 22 25.