Това коментира за БТА регионалният мениджър на "Топливо" за София Бисер Владимиров.
При сравнение на различните възможности за отопление един от най-изгодните начини за отопление остава и парното, показват пък разчетите на фирма за топлинно счетоводство.

Цената на тон въглища е 293 лв., по наблюдения на експерти от "Топливо" потребителите се запасяват с между 5 и 7 тона за сезон за средно голямо жилище. Цената на кубик дърва по данни на "Топливо" е около 60 лв.
Според наблюденията на търговците, клиенти, отопляващи се само с дърва, купуват средно между 10 и 15 кубика за сезона. Цената на пакетираните брикети е 6 лв. на чувал от 25 кг. и съответно 240 лв. на тон.

От около две години на пазара са вече и екопродукти за отопление, каквито са пелетите и екобрикетите, каза Владимиров. Те стават все по-модерни и търсени, защото са изработени от дървесни частици, пресирани под високо налягане, без да се използват смоли или други вредни химикали. При горенето не отделят вредни вещества. Докато екобрикетите се изгарят по стандартна технология, то за пелетите е необходим специален котел.

Въпреки това много хора са си купили подобни котли и минали на отопление с пелети, защото продуктът е калоричен и чист, коментира експертът на "Топливо". Цената на екобрикетите е 300 лв. на тон или 3 лв. за разфасовка от 10 кг., а на пелетите е 6 лв. за разфасовка от 15 кг. От "Топливо" не забелязват спад в потреблението на твърди горива.

Един от традиционните, макар и често критикуван, вариант за отопление - парното, остава една от най-изгодните алтернативи и през този отоплителен сезон, сочат изчисления на една от големите фирми за топлинно счетоводство. По данни на компанията за дялово разпределение прогнозната сметка за парно за целия отоплителен сезон 2010/2011 на жилище от 65 кв.м. при потребление от 5 мегаватчаса ще бъде 468,65 лв. Изчисленията са направени при новата цена на топлинна енергия за София от 93,73 лв. с ДДС на мегаватчас , която влезе в сила от 1 юли 2010 г.

За миналия отоплителен сезон 2009/2010 при средна цена на парното от 74 лв. с ДДС за мегаватчас сметката за същото жилище е била средно около 370 лв. Според експерти на фирмите за топлинно счетоводство, именно отоплението на парно е най-изгодно за клиентите, защото при осреднена цена на електрическата енергия от 170 лв. за мегаватчас сметката на ток за целия сезон би била 850 лв.

Алтернатива вече и отоплението на газ. По данни на дъщерното на "Овергаз" дружество "Софиягаз" цените за битови клиенти в столицата от 1 октомври 2010 г. са 915.38 лв. за 1000 куб. метра газ с ДДС или 98.39 лв. за мегаватчас с ДДС плюс цената за снабдяване в размер на 2,74 лв. на месец без ДДС.
За БТА от "Овергаз" изчислиха, че за предстоящия отоплителен сезон (от март до октомври) едно домакинство от трима души, отопляващо площ от 65 кв. метра, ще има сметка за сезона от 698 лв. Това е цена за отопление и топла вода, уточниха от дружеството.