Единодушно Народното събрание реши да бъде отпусната държавна парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията на Стоянка Настева за изключителните й постижения и цялостния й принос към образованието. Наградата е месечна парична сума от 500 лв., които тя ще получава пожизнено. Пенсията, която тя получава, е около 200 лева

Настева е изявен детски музикален педагог с големи заслуги в своята област, прочете мотивите на правителственото предложение председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Драгомир Стойнев от левицата подчерта, че големият въпрос е какво е отношението на българската държава към онези достойни българи, които получават 219 лв. пенсия. Има ли решение мнозинството на този въпрос, попита той. Крайно време е да се преизчислят пенсиите, категоричен е той. Депутатът допълни, че 60 на сто са българските пенсионери, които живеят на прага на бедността.

Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната комисия, обърна внимание, че това не е пенсия, а награда за особени заслуги по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.

На 24 юли правителството внесе предложение до Народното събрание за отпускане на държавна парична награда на Стоянка Настева.

За високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност на Стоянка Настева, за нейната отдаденост към поколения български ученици и за цялостния й принос в областта на образованието, правителството предлага да й бъде предоставена пожизнено държавна парична награда чрез изплащане на месечна сума в размер на 500 лева, съобщиха тогава от МС.

Предложението за награждаването е постъпило от инициативен комитет от Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието.

Стоянка Настева работи в областта на народното творчество, издирва произведения, подходящи за децата, включително по темата "Народни игри за деца". Участва активно в експериментирането и приемането на програми за обучение и възпитание на децата от предучилищна възраст. Изнася множество открити уроци и работи по експерименталната тема "Детското творчество".

Заедно с ученици от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе Стоянка Настева поставя на сцена спектакли за деца като "Лешникотрошачката" - балът на цветята", "Спящата красавица", "Цар Лъв" и др. Превежда и адаптира за деца песни от световния фестивал за детски песни "Златната монета" в Италия.

За професионалната си и всеотдайна педагогическа дейност Стоянка Настева получава много награди, сред които орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, "Отличник на Министерството на образованието и науката", наградата "Русе" - за образование, пише в съобщението.