Остават 17 дни до апостолическото пътуване на Папа Франциск в България. Папа Франциск ще пристигне на българска земя в 10 часа на 5 май, придружен от държавния секретар на Светия Престол и от най-висшите представители на Ватикана, заедно с официална ватиканска делегация, се посочва в съобщение на Католическата църква в България.

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко Борисов, Светият отец ще се отправи към президентството, където ще бъде приветстван с официална церемония с военни почести от президента на България Румен Радев в присъствието на представители на властите и дипломатическия корпус. След това Папа Франциск ще се срещне с държавния глава, а в 12 часа е разговорът с патриарх Неофит и членовете на Светия Синод. Светият Отец ще посети и патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", където ще се помоли пред иконостаса на светите братя Кирил и Методий.

В 13 часа Папата ще произнесе от София своята традиционна молитва "Царица небесна", /Regina coeli/, с послание към целия свят, която ще бъде проследена от милиони телевизионни зрители.

Най-значимото и най-масовото събитие с участието на Папа Франциск ще бъде неделната литургия, която ще е на площад Александър Батенберг от 16,45 часа с участието на над 7 хиляди души.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас ще започне с кратко посещение в неформална обстановка в бежански център. След това Папата ще отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа ще отслужи литургия за първото причастие на католическите деца от цяла България. Те и техните родители очакват с трепет това голямо събитие в живота им, отбелязват от Католическата църква в България. Следобед, в 15.30 в квартал Секирово ще се състои срещата с католическата общност у нас, един празник на вярата за всички католици в страната.

Посещението на Негово Светейшество ще завърши със събитие за мир в присъствието на представители на българското общество и на религиозните вероизповедания, защото той желае да отправи своя призив за мир по света от София, се посочва в съобщението. В центъра на града, на метри разстояние се намират православната катедрала "Света Неделя", католическата конкатедрала "Свети Йосиф", джамията "Баня баши" и синагогата. Шест деца, представители на различните вероизповедания, ще запалят шест факли, символ, че светлината на мира е по-силна от мрака на насилието.

Нашето пожелание и надежда е посещението на Папа Франциск да се превърне в един празник на вярата, надеждата и любовта за всеки българин, посочват от Католическата църква. Светият Отец идва у нас по стъпките на Папа Йоан XXIII, автор на енцикликата Pacem in terris, чието име носи мотото на визитата. Той иска да бъде посланик на мира, да засвидетелства уважението си към нашата родина, да се помоли за мир и благоденствие на България и да даде своя благослов на всеки българин, който го желае, се казва в съобщението.