Папа Франциск може да посети Румъния и България в началото на месец май през следващата 2019 година, съобщи испанският вестник "Периодика дигитал".

От Апостолическата нунциатура в България заявиха за Дир.бг, че нямат информация за посещение на папата у нас.

През месец май т.г., при визитата си във Ватикана, премиерът Бойко Борисов връчи на главата на Римокатолическата църква официална покана за посещение в България и бе съобщено, че тя е приета с уверението това да стане в най-близко време.

Оттогава България се подготвя за визитата на Светия отец.

"В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно - по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него - за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа", се посочва в поканата до папа Франциск.

Той ще бъде вторият папа, който ще посети България след папа Йоан Павел II, който беше в страната през май 2002 г. Той пристигна по покана на Католическата църква в България и на българската държава и бе първо по рода си за страната. Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел бе в рамките на 96-то посещение на главата на Римокатолическата църква извън Италия и премина под мотото: "Ще вървя в Твоята светлина!".

В Букурещ папа Франциск може да посети Патриаршеската катедрала и да отслужи меса в парка "Извор" до сградата на парламента, уточняват румънски медии. Римокатолическата архиепископия в Букурещ заяви, че информацията не е официално потвърдена от Ватикана, но че има "големи шансове" визитата да се проведе през посочения период.