Два символа на българската история - националният парк-музей Шипка и крепостта "Баба Вида" набират средства за реставрация на ключови обекти. Техни проекти са включени в дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш", която вече 10 години подкрепя обществено значими каузи както за съхранение на културното наследство, така и в здравеопазването, социалната сфера и опазването на околната среда. Информация за всички каузи, включени в тазгодишното издание на инициативата, е достъпна на izberi.rbb.bg. През платформата лесно могат се правят дарения за реализиране на проектите.

Снимка: Райфайзенбанк

Проектът "Шипка - героизъм с много имена" предвижда възстановяване на плочите, поставени на важни участъци на отбранителните позиции. Те разказват за сраженията по време на Освободителната война и посочват имената на голяма част от бранителите на прохода. В началото на 90-те години паметникът на свободата става обект на кражби и посегателства и голяма част от бронзовите плочи са засегнати. Липсата на тези възпоменателни плочи ощетява сериозно посетителите от възможността да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година. Монументът на Шипка е изграден с дарения от целия български народ през 1934 г. Точно 84 години по-късно паметникът отново се нуждае от обединената му подкрепа. Събраните средства в рамките на кампанията "Избери, за да помогнеш" ще се използват за възстановяване на плочите по случай 142-ата годишнина от Шипченската епопея през 2019 г. Проектът "Шипка - героизъм с много имена" може да бъде подкрепен чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS SHIPKA. 

Снимка: Райфайзенбанк

Друг исторически символ - крепостта "Баба Вида" също се нуждае от спешно възобновяване. Единственият изцяло запазен средновековен замък в България е реставриран за последно в края на 20-и век. Даренията по проекта "Замък Баба Вида - бисер от Средновековието", включен в "Избери, за да помогнеш", ще подпомогнат поддръжката на най-застрашените му участъци, почистване на крепостните стени, изграждане на обезопасителни парапети и внедряване на художествено осветление на обекта. Можете да помогнете за съхранението на крепостта чрез дарение през платформата izberi.rbb.bg само с банкова карта или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS VIDA.

Снимка: Райфайзенбанк

Ежегодно паметникът Шипка и паркът се посещават от над 100 хиляди туристи, а крепостта "Баба Вида" - от над 60 хиляди. Подкрепата за техните проекти ще допринесе за възможността да продължим да се възхищаваме на величието на двата исторически символа и за съхранението им за поколенията.

Избери, за да помогнеш!