Позицията на организациите е изразена и в писма до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цецка Цачева и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи БТА.

В неделя стотици хора се събраха на два протеста пред паметника на Съветската армия. Около 200 човека протестираха срещу паметника и искаха да бъде премахнат, докато в същото време стотина младежи от леви организации се бяха събрали на контра-протест за запазването му.

Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев окачестви тези опити като атака, която цели да покаже, че фашизмът не е толкова лоша идеология и цели да се прекъснат всякакви емоционални българо-руски връзки. В подкрепа на позицията си той посочи, че в Унгария има 940 паметника на Съветската армия, в Полша - 561, такива има също в Норвегия, Финландия и Франция. 2,5 милиона войници от Съветската армия са загинали в Европа, а ние поставяме въпроса да има или да няма такъв паметник, допълни Петев.

Според председателя на българските художници Ивайло Мирчев не бива при никакви обстоятелства да се посяга на произведение на изкуството, каквото е паметника на Съветската армия, а председателят на Съюза на българските журналисти Милен Вълков посочи, че историческият нихилизъм е бумеранг, който ще се отрази на следващите поколения.