Паметникът бе открит от председателя на Съюза на тракийските дружества в България Костадин Карамитрев и почетния председател на бургаското Тракийско дружество Маруся Любчева, предаде "Фокус".

Присъства и министърът без портфейл Божидар Димитров. Инициативата за изграждането на паметника е от 2009 г. Над 1500 българи посетиха в храма „Свети Свети Константин и Елена” в Одрин на откриването на паметника. Повечето от тях бяха от Варненско, Бургаско, Хасковско, Казанлъшко, Старозагорско, Карловско и много други. От турска страна пристигна валията – областния управител Гюлхан Сюзер. Други стотици българи посетиха другата българска църква „Свети Георги” в Одрин.

Ще продължи възстановяването на български културни и исторически паметници в Турция, каза министър Божидар Димитров. По думите му - предстои подписване на споразумение на Министерство на културата за възстановяване на три джамии в България и съответно - на три български храма в Турция. Единият от тях е църквата в Лозенград, Желязната църква в Истанбул и още една църква в Цариград.

В същото време – продължава усилената реставрация на Метоха в Истанбул, който е почти завършен. В Одрин, на българското гробище, е изградена една къщичка за пазачите и предстои да се изгради православен параклис.