Площада пред Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" в Ловеч да се именува "Свещеноиконом Кръстю Никифоров" ще обсъдят общинските съветници на своето редовно заседание утре. Предложението е постъпило от фондация "Граждани срещу насилието". Свое становище по темата са предоставили от Регионалния исторически музей в Ловеч, предаде БТА.

По думите на Васил Колев, председател на Фондация "Граждани срещу насилието", това е поредното искане за именуване на това пространство на името на поп Кръстю, като първото е от 2003 г. от Ловчанския митрополит Гавриил, Фондация "Граждани срещу насилието" и Културно общество "Поп Кръстю" - Ловеч. След това има от 2013 г. и от тази година. Всички предложения обаче са били отхвърлени. Един от мотивите е, че за личността на поп Кръстю има различни мнения и трябва да се организира конференция.

"Тази година се навършват 140 години от смъртта на свещеник Кръстю Никифоров. В продължение на 120 години за него се е говорило какво ли не", заяви Колев.

Той добави, че няма доказателства и факти, че свещеникът е предал Левски. Според него кръщаването на площада на негово име ще е знак, че държавата в лицето на общинската управа в град Ловеч зачита приноса на свещеника в борбата за църковна, национална и социална свобода, в усилията за просветното и духовно израстване на българина.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова заяви, че недоказани обвинения не бива да бъдат подкрепяни.

"Винаги съм заставала на страната на историческата истина. Дебатът по това дали има или няма предателство на този етап продължава да тече. Очевидно има предателство и това е тезата, която застъпват огромна част от историците. Ще бъде прибързано, ако се тръгне към подобна публична промяна и именуване на едно знаково място за Ловеч, в квартала, където на практика Апостолът е извършвал революционната си дейност", посочи Маринова и добави, че на този етап подобно действие би било прибързано.

Според становището на РИМ - Ловеч, към днешна дата отношението към свещеноиконом Кръстю Никифоров не е еднозначно. Някои историци, писатели и общественици смятат, че реабилитираният свещеник трябва да бъде издигнат на пиедестал, други - че е заслужено реабилитиран, но не трябва да бъде героизиран, а трети продължават да поддържат тезата за предателството.

От музея считат, че личността и делото на поп Кръстю са придобили национално значение и казусът по именуването на площада на негово име трябва да бъде решен с широко участие на национални и местни научни и културни институции, граждански и обществени организации, които да постигнат съгласие.