Паметникът на Съветската армия в София отново беше надраскан. Този път обаче, освен надписите, върху монумента е бил пален и огън.

Снимка: Булфото

Любопитното е, че този един от надписите повтаря посланието от последната "атака" през номеври срещу пристигането на лидерката на френската крайна десница "Национален фронт" - Марин льо Пен - "Бежанци, добре дошли, Льо Пен - отивай си вкъщи".

За случая беше задържан 22-годишен студент по биология. Прокуратурата го обвини в хулиганство, поиска от съда постоянния му арест и отказа да преговаря със защитата за сключване на споразумение. Съдът обаче го освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка, с мотива, че е с чисто съдебно минало и няма данни нито за извършване на ново престъпление, нито за укриване. Все пак той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката хипотеза за хулиганство и може да бъде осъден на до 5 години затвор. По този текст от Наказателния кодекс по принцип минават случаите, които са придружени с оказване на съпротива срещу полицията или извършени с особен цинизъм или дързост например. 

Един от днешните надписи

Снимка: Булфото

Два месеца преди това - в навечерието на 9 септември, монументът бе залят с бяла боя и часове преди поднасянето на цветя той бе почисетн скоростно от Столичния инспекторат.

През 2013 г. паметникът пък бе залят с розова боя.

В района има няколко камери за видеонаблюдение. Освен това неотдава вътрешният министър Младен Маринов увери, че всекидневно автомобилен патрул на полицията, а при необходимост и пешеходни полицаи охраняват паметника.