Няма данни за извършено престъпление Апелативният съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицинския университет в София - акад. Ваньо Митев, както и бившия главен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев. Магистратите от втора инстанция потвърдиха оправдателната присъда на двамата от месец юни тази година, съобщава "Труд".

Обвиненията срещу тях са за безстопанственост, неизгодно сключени сделки, които са ощетили учебното заведение и незаконен прием на чуждестранни студенти.

Според съда обаче твърденията на прокуратурата са безпочвени, несъстоятелни и няма данни за извършено престъпление.

Припомняме, че прокуратурата настояваше бившия ръководител на МУ-София да получи 6 години затвор, а Алексеев - 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок. Държавното обвинение искаше и да бъде наложена забрана двамата да заемат отговорно служебно положение в системата на образованието.

Освен решенията на съда е налице и извършена проверка, според която акад. Митев не е бил в конфликт на интереси, докато е подписвал споразумения по време на управлението му на учебното заведение.

Прокуратурата има право да поиска в 15-дневен срок от решението делото да бъде гледано на трета инстанция - Върховния касационен съд.