Отменя се карантината в село Изгрев, община Венец, въведена на 11 юни заради огнище на коронавирус.

Това стана ясно на работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, съобщи БНР. 

Огнищата на Covid-19 в засегнатите населени места в общините Венец и Каолиново са идентифицирани и локализирани. В резултат на извършените епидемиологични проучвания и масовото тестване в селата са издирени и изследвани контактните лица. Това става ясно след работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Издадени са предписания за карантиниране на лицата.

Извършените действия и масовото тестване на близо половината от населението на село Изгрев дават възможност да бъдат отменени въведените ограничителни мерки за движение от и към селото.

Заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция в Шумен от 11 юни за въвеждане на строги противоепидемични мерки в селото ще бъде отменена, считано от 16.00 ч. днес. Ще продължи засиленото наблюдение за спазването на противоепидемичните мерки и контролът на хората под карантина от екипи на Областната дирекция на МВР и на РЗИ.

Продължава и тестването на жители на община Каолиново.

Мреждувременно бяха отменени и въведените за почивните дни строги противоепидемични мерки в село Лесидрен, община Угърчин, където през последната седмица бяха установени четири случая на заразени с коронавирус, съобщи заместник кметът на общината Мария Динова.

Вече са отворени заведенията и е разрешен достъпът до детските и спортните площадки, при спазване на разпоредените от министъра на здравеопазването мерки.

Все още обаче се чакат резултатите от взетите проби на част от контактните лица на заразените с доказани положителни проби.