Възстановено е движението за всички превозни средства по ремонтираното мостово съоръжение над река Джерман при 62-ри км на автомагистрала "Струма, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ремонтно-възстановителните дейности завършват близо месец по-рано от предвиденото, с което се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на съоръжението. Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние, припомниха от АПИ.

Какво е възстановено по моста

Неотложните аварийно-ремонтни работи започнаха веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението. Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон (пръскан бетон). Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове.

Строително-монтажните работи са изпълнени от "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е изпълнен от "Пътинвест инженеринг" АД, а стойността на техния договор е 60 000 лв. с ДДС.

Веднага след пожара АПИ внесе сигнал в Районната прокуратура в Дупница срещу собственика на предприятието "Феникс Дупница" ООД, направил нерегламентираното сметище, което предизвика пожара. След завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.

Пожарът, който повреди конструкцията на моста, избухна на 16 август. Крайният срок за приключване на ремонта бе 4 януари, но от фирмата-изпълнител обещаха да приключат в началото на декември.