Плевенската шивашка фирма „Мизия“ възстановява работа от 14 май. Фирмата е една от най-големите в бранша, в нея са заети над 900 души.

На 20 април Регионалната здравна инспекция в Плевен затвори производството в един от цеховете заради положителна проба за коронавирус на една от работничките. Ръководството реши да спре производството, за да предпази останалите. На 18 април е установено, че има случай на заразена работничка с коронавирус. Контактните лица в семейството са изследвани веднага. Жената работи в цех, в който са заети 100 души. Изследвани са 155 души, от тях 58 са с положителна проба за коронавирус. Всички работещи са били под карантина.

Лицата, работещи в предприятието, са се самоизолирали по домовете. "Така че дори някой да е останал неизследван за този период от време, той трябва да е изчистил вируса", поясни д-р Ирена Петрова, главен инспектор в Регионалната здравна инспекция в Плевен.

На всички работнички са издадени предписания за карантина, на положителните за 28 дни, на останалите, които са с отрицателен резултат, за 14 дни. Работещите, при които е установена зараза от коронавирус, ще бъдат допуснати на работа, само ако имат отрицателен резултат от изследването за коронавирус. Няма да се допускат хора с температура, с някакви симптоми.

"Най-важното е социална дистанция. Самите им смени, самите им цехове започват през половин час работа, да не се струпват всички накуп, а да идват през половин час", допълни д-р Петрова.

Помещенията в шивашкия цех са обеззаразявани, докато е била спряна работата на предприятието. Ръководството е осигурило маски и дезинфектанти.