Отварянето на детските градини започва на 22 май и ще продължи до 1 юни. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет, заедно с министъра на образованието Кирил Вълчев.

Детските градини ще се отворят поетапно, като първо още в петък ще отворят частните детски градини, а от следващата седмица започват и общинските.

Всяка забавачка ще направи собствено проучване сред родителите колко деца ще заявят желание да посещават градината. Очаква се да бъдат в средни групи - по 10-11 деца, в София се очаква малко по-големи групи - между 12-18 деца. При многочислена група директорите ще търсят подгрупи и ще правят реорганизации, обясни Вълчев.

Ананиев добави, че как да се организира дейността на всяка детска градина ще решава кметът на всяка община, тъй като е запознат с организацията.

Тръгването на детска градина ще става без изискване на обичайната медицинска бележка след месечно отсъствие на детето, за да няма струпване пред джипитата.

На първия ден ще бъде измерена температурата на всички деца във всяка забавачка с живачен термометър. Деца с вирусоподобни симптоми и температура над 37.3 няма да могат да бъдат допускани. Това правило ще важи и за следващите дни на посещение.

Преди да постъпят децата в детска градина, родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с всички мерки и че доброволно по лично желание са пожелали детето им да постъпи в градина или ясла при ясен риск.

В декларацията ще се съдържа и уведомяване, че родителите нямат право да допускат децата си болни на детска градина, ако детето се разболее, трябва да държат постоянно персонала и ръководството в течение какво се случва, за да се предприемат мерки в случай на заразено дете с коронавирус.

В градина ще имат право да се върнат и хроничноболните деца, чиято отговорност остава на родителите.

Над 1000 души от персонала на градините ще бъде тестван за коронавирус, преди да отворят.

Само 10% от персонала досега е обявил, че не иска да работи по време на пандемията, но служителите ще са достатъчно и не се очаква недостиг.

"Ако се струпат много деца - ще се премине към полудневен образователен процес", обясни още образователният министър.

Тръгването на детска градина

Родителите ще оставят децата си на двора, ако вали - в предверието, за да се спазва дистанция. Увеличават се сутрешните и вечерните часове за прием и вземане от детска градина, за да няма струпване.

Децата ще играят основно на двора. За тази цел ще има дезинфекция на дворовете и на сградите, и то с най-добрите дезинфектанти и препарати.

На входа ще се мери температурата само на деца със съмнителни симтоми, те ще бъдат връщани вкъщи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че всичко това важи и за децата, които са в предучилищна група, където на места приключва годината в детска градина до началото на юни. 

На всички бъдещи първокласници ще бъдат раздадени удостоверения, няма да бъде допуснато нито едно дете да не тръгне на училище, декларира образователният министър.

Анкета

Според проведената анкета на МОН, попълнена от 95 000 семейства - 38% от родителите искат веднага да си пуснат децата на градина, 30% се колебаят и чакат решението на правителството.

"Но апелът на правителството е - ако има възможност, децата да си останат в къщи. Не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност да ги пуснат, епидемията и опасността не са отминали", обясни министър Красимир Вълчев.

Здравният министър Кирил Ананиев добави, че нямат притеснения за децата, а за персонала и да не се пренесе заразата вкъщи.

А след 1 юни, когато приключва учебната година за 1-3 клас, ще има дейности по интереси, минимум два часа дневно, ще продължи обучението в електронна среда, но започват да се правят стъпки за частично присъствено провеждане на тези дейности при специални правила.