Отварянето на моловете ще е една от последните мерки, които ще се отхлабят, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев преди началото на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

По думите му разговори за това дали и кога ще се открият отново магазините в търговските центрове все още не са водени.

Запитан за евентуално отваряне на спортните зали, той увери, че "ще дойде времето и на спортните зали".

Министър Ананиев напомни да се спазват противоепидемичните мерки, да не се допуска близък контакт между хората в киносалоните и при събития на открито. От днес, с негова заповед могат да се отворят киносалоните, библиотеките и др., като се допуска заемане на 30 на сто от капацитета на мястото.

Парламентарната правна комисия заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в Закона за здравето. Текстовете уреждат мерките, които влизат в сила след края на извънредното положение, 13 май. На заседанието присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова, правосъдният министър Данаил Кирилов, председателите на ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Чолаков, както и представители на други заинтересовани институции и организации.

Миналата седмица в пленарната зала със 125 гласа "за", и 69 въздържали се поправките бяха приети на първо четене. Според тях министърът на здравеопазването може да обявява извънредна епидемична обстановка. Освен това могат да се въвеждат временни противоепидемични мерки както в цялата страната, така и в отделни региони.

Здравният министър ще може да забранява влизането на чужденци в България, ще има право да ограничава придвижването на хора в страната и да затваря обекти.

Промените описват възможността за задължителна изолация и болнично лечение. Прецизират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки. Част от тях се удължават с два месеца.