Спасявайки се от бушуващите пожари в Атика, шестима приятели се хвърлят в морето, шокирани и временно загубили зрението си от дима и повлечени от силното течение. за За драматичното си бягство от огъня разказва за Асошиейтед прес оцелял от пожарите.

Силният вятър, който разгаря пожара на брега, вдига вълни в морето и скоро приятелите изгубват брега от погледа си. Два часа групата се бори да се задържи на повърхността, докато не ги спасява египетски риболовен кораб.

Никос Ставринидис, неговата съпруга и двама техни приятели са спасени, а други двама от групата изчезнали сред вълните.

"Ужасно е да видиш как човекът до тебе се дави и не можеш да му помогнеш. Винаги ще помня това", казва Ставринидис с пресекващ глас.

Той разказва, че със съпругата си отишли да подготвят вилата за дъщеря си, която щяла да ги посети. Там ги заварили най-смъртоносните пожари от десетилетия насам. По думите на Ставринидис всичко станало много бързо и както пламъците били далеч, изведнъж огънят ги обкръжил отвсякъде, а вятърът го разнасял светкавично.

Семейството и техните приятели затичали към брега и трябвало да влязат в морето, за да избягат от дима, но не можели нищо да виждат. Според Ставринидис оцелелите са стояли във водата около два часа преди да ги извадят рибарите от корабчето, които им дали чай и ги сгрели.

Официален представител на гръцката пожарна служба съобщи, че жертвите на трагедията вече са 74.

Най-малко 187 души са ранени, 23 от тях са деца. Броят на изчезналите все още е неясен.

Единият от пожарите избухна западно от Атина, близо до град Кинета, а другият - в близкия пристанищен град Рафина.

Броят на жертвите превишава този от 2007 г., когато около 70 души загинаха в едни от най-смъртоносните пожари в южната част на полуостров Пелопонес.