Пробите от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в град Пловдив на 12-13 септември, не показват наличие на салмонелни бактерии, листерия моноцитогенес и бацилус цереус, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните.

Миналата седмица десетки ученици от училището получиха симптоми на хранително натравяне. За лечение в инфекциозната клиника на болница "Свети Георги" бяха приети 16 деца. По-късно стана ясно, че 194 ученици са обядвали и вечеряли в стола на спортното училище във вторник, 13 септември. Вечерта 65 от тях получават симптоми на хранително натравяне. Те са ученици от 5 до 11 клас.

 

Проби за допълнителни изпитвания за норовирус* и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се очакват след три дни. При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности.

Спряна е експлоатацията на училищния стол и са връчени предписания за извършване на основно почистване и дезинфекция на работните помещения и повърхности, както и за изследване за заразоносителство и здравословно състояние на персонала.

*Норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространение. Възможно е да бъде причинител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на замърсена храна.