Пробите от четвъртия голям свинекомплекс в Русенско, този в село Юделник, са отрицателни. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Това наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

Продължава евтаназирането и загробването на животните от свинекомплексите в Николово и Бръшлен, където вече бяха установени положителни проби за африканска чума по свинете. От Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че не са загробени живи прасета. Разширява се обхватът на мерките за спиране разпространението на заразата, след като тя засегна и свинекомплекса в Голямо Враново, където се отглеждат около 30 000 животни.

д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ: "Има терени, които са подходящи, които са одобрени от комисията, така че надяваме се оттук-нататък това да не бъде пречка за процеса на унищожаване на огнищата. А за другия свинекомплекс в Юделник, има ли резултати или тепърва очакваме? Имаме резултати, които са отрицателни."

Въпреки това от Агенцията за безопасност на храните увериха, че контролът в района и на Юделник остава засилен и периодично се вземат нови проби от животните там.