465 000 лева ще получи Община Лом от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отстраняване на щетите от проливния дъжд на 19 юни. Това стана след посещението на служебния премиер Стефан Янев и направените разчети.


"465 000 лева е помощта на Междуведомствената комисия, която съм поискал и която ни е отпусната, цялата. Няма да се възстановят пътища на АПИ, които са тяхна собственост", съобщи кметът на общината д-р Георги Гаврилов.

Кметът на Лом очаква възстановителните работи да бъдат изпълнени във възможно най-кратък срок.

Лятна буря потопи под вода Лом на 19 юни. Ураганен вятър потроши дървета, отнесе покриви и остави града на тъмно в събота вечерта.

За десетина минути над Лом са се излели 25 литра дъжд на квадратен метър. Канализацията не е успяла да поеме водата, която заедно с ураганния вятър е изровила десетки улици, разхвърляла е паветата и отнесла чакъла по републиканския път за Козлодуй (ул. "Ковачишка"), съобщиха от общината.

Десетки са и счупените дървета, силните пориви са изкоренили две дървета, които са паднали върху къщи.Вятърът е "вкарал" прозореца в стаята на друго жилище. Скъсани са електрически проводници и токът е спрян в част от кварталите за около два часа.

Наводнени са мазета и приземни помещения, отнесен покрив на бензиностанция.

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" от Лом и Монтана, на местното общинско предприятие "Чистота Лом" , на "Гражданска защита" и ЧЕЗ са работили непрекъснато за отстраняването на авариите, за отводняването, премахването на падналите дървета и почистването на улиците.

Нанесените материални щети са сериозни, но няма пострадали хора при стихията. От общината ще разпределят средствата между хората за извършване на неотложни ремонти.

.