Отново замърсяване на въздуха в Русе. За неприятна миризма на бакелит тази сутрин сигнализираха зрители на БНТ. В регионалната екоинспекция също са постъпили сигнали, но от там заявиха, че няма превишения на следените норми за качеството на атмосферния въздух.

Неприятната миризма на бакелит е усетена най-вече в централната част на града. Хората не вярват този път източникът да е отоплението на твърдо гориво.

"Някакви заводи нови, които строиха там някъде към Дунав мост, от тях толкова много мирише, невъзможно е да се диша", оплака се Керанка Господинова.

Според русенски лекари, честото обгазяване на града скоро може да доведе до бум на онкологичните заболявания сред русенци.

"Една част от онкологичните заболявания се предизвикват от замърсен въздух - това са горните дихателни пътища и белия дроб. Също така има доказани повишения на заболеваемостта от тумори на пикочния мехур вследствие на вдишването на катрани. Така че перманентното замърсяване на въздуха все пак някога може да доведе до повишаване на онкологичните заболявания", каза д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексен онкологичен център - Русе.

От началото на годината досега в Русе са отчетени 11 дни с превишения на средната норма на фини прахови частици. А основният замърсител е битовото отопление.