За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за правоуправление са отнети в Румъния заради направени дребни нарушения на закона за движение по пътищата, връщането на документите им отнема над година.

В северната ни съседка за всяко пътно нарушение на закона може да бъде взето свидетелството за правоуправление на шофьора. Например преминаване на червен сигнал на светофара, непозволено изпреварване, отнемане на предимство, както и пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост, са достатъчно основание на властите да отнемат книжка.

На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея той има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката. Плащането на глобата в Румъния обаче не е гаранция, че скоро ще може да получите книжката си. Понякога тя пътува до него с месеци, а понякога и над година, показва репортаж на БНТ. А това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България.

Българинът Росен Петров разказва, че е бил санкциониран на пътя, книжката му е отнета, а плащането на глобата му отнело близо 6 часа. Книжката му обаче била върната след година и два месеца.

Друг шофьор обяснява, че властите му издали документ за шофиране, който важи само в границите на Румъния за 15 дни.

"Платих глобата, оттам ми казаха, че трябва да отида при нотариус и да се подпиша, че 90 дена няма да карам в Румъния, като трябваше да извикаме и преводач, който да ми преведе написаното от нотариуса. Всичко съм платил аз. Отидох в техния КАТ, подадох всички документи и веднага ми върнаха книжката", разказва потърпевшият.

"Наказанието лишаване на право за правоуправление на МПС не започва да тече от момента на отнемане на книжката, а започва да тече след изтичане на този 15 -дневен, да го наречем - гратисен период", обясни Георги Воденски, първи секретар на българското посолство в Букурещ.

По думите му след изтичане на гратисния период, ако има наложена забрана за управление на МПС на територията на Румъния и шофьор бъде хванат да управлява, докато тази забрана е още в сила, наказанието е затвор. Ако книжката не бъде освободена от полицейското управление, тогава тя се изпраща към Пътна полиция в Букурещ, където се оформя преписка и тази преписка се препраща към посолството. В посолството от своя страна се изготвят описи на получените по този начин книжки, които с дипломатическа поща се изпращат до Министерството на външните работи в София, те ги препращат към Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, а те ги разпределят по областните дирекции на МВР по местоотчет на водачите.

От полицията са категорични, че ако бъдете спрени на територията на България без книжка, ще бъдете глобени.

"Ако водачът управлява в България без свидетелство за правоуправление, ние нямаме такива данни, че този водач е наказан в друга държава. В системата ще бъде отразено, че водачът притежава валидно свидетелство за управление на МПС и ако не го носи, съответно има санкция, за което се плаща глоба", обяснява началникът Сектор Пътна полиция - Русе Михаил Манов.

Адвокатите съветват сънародниците ни да си платят веднага санкцията, за да могат да получат книжката си веднага.

"След това няма никакъв шанс да им бъде помогнато, защото - и това е упрек от мен, към нашите законодатели, в нашия Закон за движение по пътищата съществуват само четири хипотези, при които може да бъде издаден дубликат на свидетелството за правоуправление: ако е повредено, ако е унищожено, ако е изгубено или ако е откраднато", обясни адвокат Ангелин Колев.

В останалите случаи, ако шофьорската книжа е отнета, контролните органи у нас нямат право да издадат дубликат и шофьорът остава да чака книжката си. Ако в това време го спрат контролните органи в България, глобата, че не си носи свидетелството за правоуправление,  е 10 лв. Проблемът е по-голям, ако човекът иска да пътува в други държави от ЕС. Там без свидетелство за правооуправление не става, обяснява адвокатът.

По думите му въпросът не се решава и с международно свидетелство за правоуправление, тъй като то важи само с представянето на националното свидетелство.

Само за първата половина на тази година отнетите книжки на българи, които са обработени от посолството ни и върнати, са 120 на брой. За 2017 г. техният брой е бил 224.