Първите метровлакове по третия лъч на метрото ще бъдат пуснати през месец февруари 2020 година. Първоначално участъкът от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий" трябваше да бъде въведен в експлоатация през септември. Забавянето се налага поради времетраенето на тестовете на влаковете и цялостната автоматика. Това съобщи пред БНР директорът на "Метрополитен София" Стоян Братоев.

Вижте снимки

"Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок, по искане на "Сименс", беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок", обясни той.

В участъка бул. "България" - "Красно село" вече са започнали тестовете, предстои в края на този месец да започнат и от бул. "България" до ул. "Граф Игнатиев".

Инж. Братоев уточни, че провежданите тестове в участъка бул. "България" до "Красно село" са в напреднала фаза и се очаква да приключат в края на месец октомври. Въпреки това, метрото в този участък ще бъде пуснато заедно с останалата част от третия метродиаметър.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира новината за отлагането в профила си във Фейсбук.

"Строителството на първите 8 км от третия лъч на метрото - от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" - ще завърши през октомври тази година. Това са сроковете, заложени през 2016 г. от "Метрополитен". Веднага след това започват тестовите изпитания на новите влакове и автоматиката. Работим така, че да успеем да пуснем линията до края на годината. Да, през последните 3 години имаше извънредни спирания на тунелопробивната машина, заради слабите почви в някои участъци - 3 км от трасето преминава под реки. Нито аз, нито проф. Братоев бихме допуснали компромис със сигурността и качеството на работа, още по-малко заради датата на изборите. Изборите идват и отминават, животът на хората и развитието на града продължават и трябва да продължат. А до средата на 2020 г. ще са готови и 4-те км през "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна Баня". И над 500 000 души ще ползват метрото всеки ден", написа тя.

Снимка: Facebook