Утре ще бъде пусната в експлоатация третата линия на метрото в участъка от "Хаджи Димитър" до "Красно село", съобщават от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

По традиция пътуването по най-новия участък ще е безплатно в деня на откриването за всички, които искат да разгледат новите метростанции в София.

След 14.30 ч. гражданите ще могат да ползват метрото от метростанция "Хаджи Димитър" - Орлов мост - НДК - бул. "България" до метростанция "Красно село".

Превозването на пътници ще се осъществява с 20 чисто нови, модерни метровлака "Сименс Инспиро". На пероните са монтирани автоматични предпазни врати. Пътниците ще имат възможност да закупуват билети и с банкови карти.

Общото времетраене на пътуването от квартал "Хаджи Димитър" до квартал "Красно село" ще е около 15 минути.

Същевременно директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев коментира пред БНТ, че продължението на подземната железница от Бизнеспарка може и да не е в посока към Околовръстното шосе и Симеоновския лифт.

По думите на Братоев, завършването на третия лъч трябва да се направи сравнение кои участъци на столицата са най-натоварени, за да се нареди продължение на трасето в тази посока.

"Целта на искането за продължение на метрото към Околовръстното шосе беше да се резервира територия. През 2001 г., когато още въобще нямаше метро към "Младост", изведнъж видяхме, че по бъдещето трасе има предвидени два 18-етажни блока. Отидохме при главния архитект и му казахме, че трябва да се стартира процедура за изменение на регулационния план. Направи се и по този начин метрото стана. Ако не беше направено това резервиране, нямаше да има метро до Бизнеспарка. Това е идеята и сега, както има идея и за резервиране на трасе в "Люлин" към Околовръстното шосе. Това са далекоперспективните планове", коментира директорът на "Метрополитен".